“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Omgaan met opmerkingen van anderen

Als ouder van een hooggevoelig kind of van een hooggevoelig & strong willed-kind, maak je vaker situaties mee waarbij je merkt dat je even niet meer goed weet hoe te reageren. Of waarbij je merkt dat je reactie geen, of zelfs een averechts effect heeft op je kind. Ook reageer je vaker bewust anders op je kind, dan veel mensen dat zouden doen. Omdat je inmiddels uit ervaring weet dat een meer ‘standaard’ reactie niet goed werkt bij je kind. Op dat moment kunnen de opmerkingen van derden een verzwakkend of een versterkend effect op je hebben. Je kunt het gevoel krijgen dat je het niet goed doet in de ogen van de ander, of je juist gesteund voelen. Herken je dat?

Bron van spanning

Verzwakkende adviezen, meningen en opmerkingen van derden zijn vaak een bron van spanning bij ouders van hooggevoelige kinderen. Als je zelf als ouder ook hooggevoelig van aard bent, zorgen spanningen er voor dat je sneller in de prikkelcirkel terecht komt. Dus hoe zorg je er voor dat de reacties van anderen minder leiden tot spanning bij jezelf?

Voorbeelden

 • Goedbedoeld advies: “Je moet beter voor jezelf zorgen”.
 • Mening: “Ik vind dat je jouw kind nu echt terecht moet wijzen”.
 • Afkeurende opmerking: “Je geeft niet het goede voorbeeld”.

Je kunt niet voorkomen dat mensen reageren, zoals ze reageren. Dat hoeft ook niet. Dus die aap kun je van je mouw schudden. Wat je wél kunt doen – wat je juist als je zelf in hoge mate gevoelig bent zo goed kunt doen – is voelen ! Bewust voelen welke adviezen en opmerkingen jou versterken en welke je verzwakken.

Voedsel

Krijg je een opmerking die jou verzwakt? Op het moment dat je hier bewust van bent, kun je het waarnemen en weer loslaten. Zie het als voedsel dat je voorgeschoteld krijgt. Als je voelt dat dit precies is wat je nu nodig hebt, eet je het op. Als je voelt dat dit nu niet goed is , laat je het voor wat het is. Jij bent degene die bepaalt of jij je een opmerking toelaat of dat je hem loslaat. Net zoals jij bepaalt of jij iets eet. Gebruik je gevoel als innerlijk kompas om te weten wat jou versterkt en wat jou verzwakt.

Kleine oefening

Neem een opmerking van iemand voor de geest waar jij een tijd mee hebt gezeten. Keer met je aandacht naar binnen en voel even wat deze opmerking met je deed. Vraag aan jezelf: heeft deze opmerking mij versterkt of heeft het mij verzwakt? Het gaat in deze oefening om het bewust herkennen van het gevoel van verzwakking of versterking.

Neem nu iets voor de geest wat een ander heeft gezegd en/of gedaan, waar jij je gesteund door voelde. Wat zei / deed die ander precies? Keer met je aandacht naar binnen en voel wat dit met je deed. Vraag vervolgens aan jezelf: heeft dit mij versterkt of verzwakt?

In je voordeel!

Op deze manier heb je nog eens wat aan alle goedbedoelde adviezen, meningen en afkeurende opmerkingen van anderen! Je leert er namelijk van om beter te voelen wat bij jou past, om op jezelf, je binnenkant te vertrouwen. En dat neemt heel wat spanning weg, waardoor je ook minder snel in de prikkelcirkel terecht komt.

Bewust je aandacht richten

Je kunt zelfs een stapje verder zetten. Je kunt er namelijk voor kiezen om in je dagelijks leven bewuster je aandacht te richten op alles wat jou versterkt. Denk daarbij ook aan wat je leest!

Jij en je kind

Het mes snijdt ook hierbij aan twee kanten: ook op jouw kind hebben opmerkingen een versterkend of verzwakkend effect. En omdat je kind in hogere mate gevoelig is, raakt hij of zij ook sneller gespannen door verzwakkende opmerkingen van anderen. Als jij hier van leert, leert je kind via jou.

Je bent ook van harte welkom bij de cursus ‘Hooggevoelige Ouders’. Op die dag is ruim aandacht voor wat jou, als ouder met een hooggevoelige aard, versterkt. En leer je de prikkelcirkel te doorbreken.

 

 

Cursus Hooggevoelige Ouders

 

 

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

 

Vorige

Volgende

2 Reacties

 1. Gaby

  Beste Janneke,

  Wat een fantastisch blog, een verademing en verhelderend om te lezen.
  Dank je wel.

  Hartelijke groet!

  Antwoord
  • Janneke

   Beste Gaby, dank je voor je warme en enthousiaste reactie, ik heb een glimlach van oor tot oor!
   Hartelijke groet, Janneke

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.