Intens ervaren. Als je hooggevoelig van aard bent, herken je direct wat ik hiermee bedoel. Dat het lente is bijvoorbeeld, kun je intens waarnemen. De verandering van geuren in de lucht, de zon die in sterkte toeneemt, het frisse groen dat ontpopt. Het zindert in de natuur, de energie voelt anders dan in de winter. Iedereen kan dit voelen, voelen is immers één van onze eigenschappen. Maar als je in hoge mate voelt, kun je de lente intens voelen en er daarmee intens van genieten.
Je ‘voel’ zintuig
Ervaren doe je via je zintuigen. Zien, horen, ruiken, proeven, voelen. Met voelen wordt doorgaans alleen het fysieke voelen bedoeld. Fysiek voelen is het voelen van aanraking, temperatuur, fysieke pijn. Naast het fysieke voelen, is er ook het energetisch voelen. Dat is het voelen van emoties, sferen, energie. Als er ergens bijvoorbeeld een bedrukte sfeer hangt, dan kun je dat voelen. De één neemt sferen en emoties sterker waar dan de ander, hierin verschillen we onderling. Maar we kennen vrijwel allemaal de ervaring dat je ergens moe van terug komt omdat er een ‘down’ sfeer hing of juist vol energie terug komt dankzij een ‘up’ sfeer.
Het blijft hangen
Kenmerkend voor de hooggevoelige aard is dus het intense ervaren via de zintuigen. Het kan leiden tot intens genieten, maar ook tot intens last hebben van iets. Van een te felle zon, een te zoete smaak of een vieze geur, een schilderij dat scheef hangt of de ruwe stof van je kleding. Maar ook van het slechte humeur, de strenge toon of het verdriet van de ander. Als je intens kunt voelen wat een ander voelt, kan dit van binnen voor flink wat beroering zorgen. Bovendien blijft het vaak ook nog een tijd hangen, je raakt het niet altijd zo makkelijk kwijt. Het is daarom echt niet overbodig om je als HSP’er te bekwamen in de kunst van het loslaten. Zeker als je kind ook hooggevoelig van aard is.
Emmer die overloopt
Want al die emoties en sferen die jij oppikt en die je van binnen bezig houden, maken dat jouw emmer sneller overloopt en dat je in de prikkelcirkel terecht komt.
Ontwikkeling
Mijn eigen studie in de kunst van het loslaten, blijkt een levensles te zijn. Ik leer er nog steeds veel van. Dankzij mijn kinderen heb ik veel oefenmateriaal! Al wist ik dat het me goed zou doen om te leren ‘loslaten’, ik vond het lang maar een vaag en abstract iets! Terwijl ik zelf erg houd van het praktisch toepasbare. Dan was ik bijvoorbeeld geschokt door iets aangrijpends, zat ik ermee, vertelde ik dat vervolgens aan een vriend waarop hij dan antwoordde: “Trek het je niet zo aan !”. Tja… makkelijker gezegd dan gedaan!
Liever voorkomen dan…
Maar zo begon ik wel aan mijn weg naar het loslaten: met de vraag hoe ik kon voorkomen dat ik me dingen steeds zo zou aantrekken. Zo leerde ik onder andere helder te voelen wat ‘van mij’ en wat ‘van de ander is’, leerde ik meer mijn innerlijke vrouw en minder mijn innerlijk meisje (model van de innerlijke familie) voorop te zetten als ik naar iemand luister, leerde ik ook hoe ik energetisch mezelf kan beschermen.
Voelen hoort bij mij!
Het was waardevol om dit te leren, omdat ik hiermee inderdaad veel minder ‘aantrek’. Ik kan er ook echt kan zijn voor de ander, daar waar ik vroeger zelf helemaal van slag kon raken van het lijden van de ander. Maar me nergens wat van aantrekken? Dat is ook niet wat ik wil. Voelen hoort bij mij. Dus leerde ik mezelf gerust te stellen, mezelf op te vangen en mijn draagkracht te vergroten. Het was wel even een zoektocht om er achter te komen hoe je dat doet, maar het was de moeite waard! Want vanaf dat moment kon ik simpelweg veel meer hebben.
Een reis
Leren loslaten blijkt dus een reis te zijn met vele tussenstations. Het is zo de moeite waard om je die tussenstations eigen te maken! Je hooggevoelige aard komt daarmee veel beter tot haar recht. Tijdens de cursus ‘Hooggevoelige Ouders’ maken we een reis langs deze tussenstations. En je kunt het helemaal op je eigen tempo doen!
Je bent van harte welkom!
Eerstvolgende cursus:
Zaterdag 1 juli 2017
Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen