Vorig jaar rond deze tijd spraken Josina Intrabartolo en ik met elkaar af dat er weer een nieuwe Draakje Vurig ging komen. Deze keer met het thema ‘zelfbeeld’ en de titel ‘Draakje Vurig en de Spiegel’. Bij hooggevoelige kinderen en al helemaal bij hooggevoelige kinderen met een sterke wil, is de kans op een negatiever zelfbeeld groter. Met ons nieuwe Draakje Vurig boek willen wij een bijdrage leveren aan een positiever zelfbeeld, in het bijzonder bij hooggevoelige kinderen met een sterke wil.
Er zit een monster in mij
“Ik ben stom”, “ik kan ook niets goed doen”, “er zit een monster in mij”, “ik wou dat ik nooit geboren was”, zijn zinnen waarmee kinderen onder woorden kunnen brengen dat ze een negatief beeld hebben van zichzelf. Sinds ik de combinatie hooggevoelig & strong-willed ben gaan beschrijven en ouders naar me toe kwamen, is mij opgevallen hoe vaak ouders me aangedaan vertellen dat hun kind zoiets over zichzelf zegt.
Door merg en been
Wanneer een kind zulke opmerkingen maakt, gaat dit voor veel ouders door merg en been. “Nee!” antwoorden ouders dan vaak, “je bént helemaal geen monster! En je kan heel veel dingen goed!” Als je met een hooggevoelig kind met een sterke wil te maken hebt, kan het zomaar zijn dat je hier een felle reactie op terug krijgt: “WÉL! Ik ben wél een monster!!!”
Natuurlijk ben je het daar niet mee eens (al zijn er van die momenten…). Maar als je kind regelmatig zulke dingen zegt, dan is dit wel een signaal dat er iets speelt m.b.t. het zelfbeeld.
Intense beleving
Een intense beleving is een kenmerk van hooggevoeligheid. Intens kunnen genieten, intens blij en lief kunnen zijn en aan de andere kant, intens verdrietig, aangedaan of geschokt zijn. Belevingen zijn zelden oppervlakkig bij hooggevoeligheid. Een kenmerk van strong-willed is de intense wilskracht. Intens graag iets willen, het al helemaal voor je zien, een grote gretigheid en aan de andere kant de intense frustratie als het niet gaat zoals je wilt. Zie dat maar eens te reguleren en te kanaliseren als kind. Dat is dus niet zo makkelijk.
Waardering?
Het is niet omdat je bepaalde kwaliteiten in sterke mate bezit, dat ze altijd worden gewaardeerd door anderen. Oog hebben voor subtiele details kán gewaardeerd worden, maar mensen kunnen zich er ook aan ergeren. Dit geldt ook voor ‘heel goed weten wat je wilt’. Bij kwaliteiten in sterke mate, horen ook schaduwkanten in sterke mate. Bijvoorbeeld: bij sterk iets willen hoort sterk gefrustreerd raken als het niet lukt. Die mate van frustratie kan niet iedereen hebben en leidt vaak tot spanning en ergernis bij anderen.
Zelfbeeld
Je zelfbeeld is letterlijk ‘hoe je jezelf ziet’. Je zelfbeeld ontstaat door de reacties (spiegelingen) die anderen geven op je gedrag én door de successen die je boekt. Vandaar de metafoor van de spiegel in ‘Draakje Vurig en de Spiegel’. Het is goed om te weten dat je zelfbeeld niet een vaststaand feit is. Je zelfbeeld is voortdurend in ontwikkeling. Dit betekent dat je zelfbeeld ook weer sterk kan worden als het ingedeukt is geweest. Dus als je merkt dat je kind signalen afgeeft van een ingedeukt zelfbeeld, weet dan dat dit niet permanent hoeft te zijn.
Erkenning geven
Maar hoe reageer je dan, als je kind zoiets zegt als “er zit een monster in mij?”. Er zijn zoveel manieren waarop je kunt reageren, de vraag is eerder: “wat drukt je kind hiermee uit?”, “waar is dit een signaal van?” Dan weten ouders het meestal wel: “mijn kind zit nog ergens mee in zijn maag”, “mijn kind voelt zich naar over wat hij/zij gedaan of gezegd heeft”. Je kind zegt “er zit een monster in mij” tegen jou omdat je kind graag met je wil delen hoe het zich voelt. Zodat jij er voor je kind kunt zijn. Je kind vraagt als het ware: “zie mij en ben er voor mij”. Je hoeft dus niet zoveel te doen behalve rustig bij jezelf blijven en erkenning geven door bijvoorbeeld te zeggen: “als je dit zegt, dan voel je je vast nog naar over wat er gebeurde, hè?” Dus onder woorden brengen wat je eigenlijk al wel weet in plaats van je mee laten slepen door de emoties die het bij jou oproept.
En dan?
Natuurlijk ‘ben’ je er dan nog niet, een ingedeukt zelfbeeld deuk je niet uit met één erkenning. De erkenning zorgt er wel voor dat je kind zich gezien voelt en dat je aansluiting hebt. Bij het uitdeuken van een ingedeukt zelfbeeld en het opbouwen van een sterk zelfbeeld komt meer kijken.
Webinar Boekpresentatie Draakje Vurig en de Spiegel
Ter viering van ons nieuwe boek ‘Draakje Vurig en de Spiegel’ organiseren Josina en ik samen met uitgeverij Scrivo Media een (gratis) webinar op:
Woensdag 28 oktober van 19:30 – 21:00
Na een introductie door Josina, zal Janneke een online lezing geven over het thema zelfbeeld.
Je bent van harte welkom!