“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig? Doorbreek negatieve gedachtenpatronen!

Een hooggevoelig persoon kan gevoeliger zijn voor ‘beren op de weg’. Als het leven je regelmatig met al haar prikkels overweldigt, kun je gespannen raken en tegen dingen op gaan zien (dus beren op de weg gaan zien). Een hooggevoelig kind zal de eerste keer meestal uitzien naar een verjaardag. De kans is alleen groot dat alle prikkels van zo’n feestje je kind overweldigen, waardoor je kind de volgende keer allerlei beren op de weg opnoemt om niet naar het feestje te hoeven. Met andere woorden: als je hooggevoelig bent of een hooggevoelig kind hebt, kun je een positieve mindset goed gebruiken.

Gedachtenkracht

Elke gedachte roept een beeld op en daarmee creëer je jouw realiteit. Als je een paar keer per dag verzucht: “wat ben ik toch een warhoofd!”, dan bevestig je dit telkens weer. Hierdoor is 1 ding zeker: je zult nog veel meer situaties meemaken waaruit blijkt dat je een warhoofd bent. Terwijl dat juist niet is wat je wilt. Zonder het te weten, creëer je zo je eigen realiteit.

Hoe doorbreek je dit patroon?

Het patroon doorbreken is eigenlijk heel simpel. Als je merkt dat je een negatieve gedachte hebt of klaagt, verander je die gedachte naar iets waar je voor bent in plaats van tegen bent.

  • “Wat ben ik toch een warhoofd” wordt bijv: “het zou me goed doen om beter te ordenen”. Warhoofd staat voor waar je tegen bent. Kunnen ordenen staat voor waar je voor bent.

Nog wat voorbeelden:

  • “Ik haat het als het zo druk is” wordt: “ik heb liever meer rust om me heen”
  • “Ik heb het verkeerd gedaan door te schreeuwen” wordt: “ik had het ook op een rustige toon kunnen zeggen”

Als je dit bewust blijft oefenen, wordt het je nieuwe manier van denken, een positieve mindset. Je zult gaan aantrekken waar je voor bent in plaats van waar je tegen bent. Je gaat je er ook anders bij voelen. Vrolijker, meer levenslustig. Het is een kleine aanpassing met grote, bekrachtigende gevolgen.

Positief parafraseren

Als je het creëren van ‘gedachten voor’ bij jezelf in de vingers begint te krijgen, kun je het ook gaan toepassen op mensen die een negatieve kijk hebben op eigenschappen van je hooggevoelig kind. Familieleden, leerkrachten, vrienden etc.

Ouders met een hooggevoelig kind krijgen vaak te maken met negatief commentaar over hun kind. Onaangenaam en bovendien ineffectief. Maar wat doe je eraan? Zeggen dat het niet zo is of dat het wel meevalt, leidt alleen maar tot discussie waarin je elkaar probeert te overtuigen. Dat hoeft nu niet meer want je kunt ook positief parafraseren.

Parafraseren betekent: herhalen wat de ander zegt, in je eigen woorden. Een bekende luistervaardigheid. Met positief parafraseren geef je een positieve draai aan het negatieve commentaar van de ander.

Voorbeelden:

  • De ander zegt: “wat is het toch een binnenvetter!”. Positief parafraseren: “hij heeft een rijke binnenwereld”
  • De ander zegt: “Wat is je kind toch snel overstuur bij de minste vorm van kritiek!”. Positief parafraseren: “ze wil het graag goed doen”

In mijn blog ‘positief zelbeeld bij een hooggevoelig kind’ staan  nog veel meer voorbeelden!

Een positieve mindset aan je hooggevoelig kind leren

Het mooiste is nog dat je deze positieve mindset ook overbrengt op je kind. Omdat je als ouder een rolmodel bent, gaat jouw kind jouw positieve mindset automatisch kopiëren. Daarmee geef je je kind een groot cadeau. Zeker voor een hooggevoelig kind is het belangrijk om die beren te leren omzetten naar ‘waar ben ik voor& wat liever wel?’.

Je kunt je kind natuurlijk ook verhalenderwijs leren om zelf negatieve gedachtes om te zetten naar positieve. Daarvoor heb ik het verhaal ‘de droom van Cato’ geschreven. Een mooi verhaal om aan je kind voor te lezen en je kind te helpen om te denken.

Geschreven door: Janneke van Olphen enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Ben je zelf hooggevoelig?

Merk je dat je regelmatig vastloopt in geprikkeld zijn en geprikkeld reageren? Wil je meer inzicht in je eigen hooggevoeligheid en handvatten om hier op een gezonde manier mee om te gaan? Je bent van harte welkom bij de cursus ‘Hooggevoelige Ouders’!

Cursus Hooggevoelige Ouders

Vorige

Volgende

3 Reacties

  1. Margriet

    Heel mooi! Mooi om in te zetten in een klas, kinderen kunnen elkaar weer inspireren. De vakantie is weer voorbij, dus inzetten maar!!

    Antwoord
  2. Marleen Hellings

    Erg goed beschreven! Vind het dan nog steeds lastig hoe daar mee om te gaan, bijv Maud wil zeker meer rust en dat benoemt ze soms ook maar helaas kan dat niet altijd.. Ik ben heel benieuwd naar je verhaal volgende week. Misschien kan ze daar zelf ook veel uithalen. Bedankt weer, zo zinvol jou blogs!! Gr. Marleen

    Antwoord
  3. Sonja Epping

    Ha Janneke,
    Mooie blog. Het lijkt me zeker zinvol om dit bewust toe te passen.
    Dank je wel
    Hartelijke groet
    Sonja

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.