“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Als eerste een geruststelling: hoogsensitiviteit, oftewel hooggevoeligheid is een eigenschap, geen stoornis. Mensen hebben talrijke eigenschappen: we zijn min of meer nieuwsgierig, min of meer ondernemend, min of meer dominant, min of meer gevoelig. Een hooggevoelig kind is dus gevoeliger dan de meeste kinderen. Hooggevoelige kinderen horen, zien, ruiken en voelen meer dan de meeste kinderen. Daardoor zijn ze gevoeliger voor prikkels. 15-20% van de kinderen (en volwassenen) is in hoge mate gevoelig. Dat is teveel om van een stoornis of afwijking te kunnen spreken. Tegelijkertijd is 15-20% ook duidelijk een minderheid. Daardoor worden hooggevoelige kinderen vaak niet goed begrepen. Dat is dan weer niet zo goed voor hun zelfvertrouwen en hun zelfwaardering en daardoor kunnen problemen ontstaan.

Veel kinderen raken snel overprikkeld, ook kinderen met een vorm van autisme of ADHD (over ADHD is momenteel veel controversie). Bij een kind dat sneller overprikkeld raakt en zeker bij een kind dat hierdoor druk wordt, denken volwassenen al snel aan een stoornis. De mogelijkheid van hooggevoeligheid wordt vaak over het hoofd gezien. Juist omdat het geen stoornis is. Er zijn in elk geval twee duidelijk herkenbare verschillen tussen kinderen die hoogsensitief zijn en kinderen die binnen het autistisch spectrum vallen of een vorm van ADHD hebben:

Inlevingsvermogen 

Hoogsensitieve kinderen hebben een sterk inlevingsvermogen terwijl kinderen met een vorm van autisme juist moeite hebben met inlevingsvermogen. Als je geïnteresseerd bent: nieuwe inzichten over autisme (dankzij bijvoorbeeld Temple Grandin) helpen beter begrijpen waarom een kind met autisme moeite heeft met inleving. Hoogsensitieve kinderen kunnen de gevoelens die ze bij anderen oppikken, juist heel goed herkennen, erkennen en meeleven.

Concentratie

Hoogsensitieve kinderen zijn juist heel goed in staat om zich ergens op te concentreren en ergens helemaal in op te gaan, zolang de omgeving rustig genoeg is en zij zelf niet overprikkeld zijn. Wel is het zo dat hoogsensitieve kinderen, doordat ze meer prikkels binnen krijgen, sneller afgeleid kunnen raken. Dat neemt niet weg dat ze dus wel in staat zijn om zich goed te concentreren.

Dus:

Raakt je kind snel overprikkeld, schrikt je kind snel, maakt het zich druk om details die jij niet eens opmerkt, is je kind snel angstig? Is je kind tegelijkertijd goed in staat om zich te concentreren en heeft het een groot inlevingsvermogen? Dan is de kans groot dat je kind hooggevoeligheid, oftewel hoogsensitiviteit als eigenschap heeft. Zie hier een lijst met kenmerkend gedrag.

Als ouders goed met hooggevoeligheid weten om te gaan, kunnen ze hun kind helpen om juist met deze eigenschap tot hun recht te komen!  

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.