Vervelend kind of verveeld?
Klieren, treiteren, het bloed onder je nagels vandaan halen: allemaal manieren om ‘vervelend gedrag’ te duiden. Niet iets dat je snel zou verwachten bij een hoogevoelig kind, maar ouders van een hooggevoelig & strong-willed kind, zullen dit maar al te goed herkennen.
Mooi voorbeeld
Terwijl ik dit schrijf, krijg ik ook een mooi voorbeeld voorgeschoteld: hij weet even niet wat te doen. Zijn broer is ergens geconcentreerd mee bezig. Hij vindt een vergrootglas op tafel en gaat daarmee (ongevraagd, uiteraard!) op zoek naar luizen in het haar van zijn broer. Vervolgens rukt hij de (niet aanwezige) luizen met-haar-en-al op brute wijze uit het (kermende) hoofd van zijn broer.
Verveling
Mijn eerste zin verklapt het al: hij weet even niet wat te doen! Vervelend gedrag is vaak het gevolg van verveling. Dat geldt voor alle kinderen. Maar bij kinderen die een sterke wil hebben (strong willed), zie je dit vaker. Omdat zij, meer dan gemiddeld, behoefte hebben aan nieuwe ontdekkingen doen, aan beleven, aan leren. Ook hebben ze vaak meer behoefte aan fysieke beweging, om hun energie kwijt te kunnen.
Sterke wil
In termen van het verhelderende model van de innerlijke familie waar ik mee werk, heeft een kind met een sterke wil (strong willed in het Engels), een sterk innerlijk jongetje. Op het blog van mijn website vind je meer kenmerken van een kind met een sterk innerlijk jongetje, dus met een sterke wil.
Niet al te relaxed
Nu reageren ouders vaak niet al te relaxed op ‘vervelend’ gedrag. Een kind met een sterke wil is bovendien buitengewoon inventief in het vinden van manieren om kenbaar te maken dat hij/zij het niet naar de zin heeft!
- “Ben je nou helemaal gek geworden?”
- “En NU ophouden!!!”
- “Wat doe je irritant, zeg!”
Zijn zomaar wat zinnen van ouders die wel even klaar zijn met dat ‘vervelende gedrag’. Uiteraard, vergezeld met de nodige stemverheffing of irritatie in de stem.
Nog een schepje…
Maar een kind met een sterke wil, stopt dan doorgaans niet. Vaak gooit het er juist nog een schepje bovenop. Juist als je kind in hoge mate gevoelig is (oftewel een sterk innerlijk meisje heeft). Nu hoor ik je denken: hoezo? En hoe dit precies werkt leg ik uitgebreid uit in het blog ‘strijd met je kind’.
Kortgezegd komt het erop neer, dat wanneer jij geïrriteerd raakt, jouw kind gespannen raakt. Een hooggevoelig kind schrikt sneller en raakt dus ook sneller gespannen. Wat doet een kind meestal als het schrikt? Inderdaad: het gaat huilen, of het kind trekt zich terug.
Kenmerkend
Maar een kind dat naast hooggevoelig, ook strong-willed is, uit de spanning (van het innerlijk meisje) in eerste instantie op een andere manier. Namelijk: met het vuur van de strong-willed kant (het innerlijk jongetje). Je kind wordt bij oplopende spanning, eerst dus nog vuriger. Sneller gespannen & sneller vurig: dat is kenmerkend voor hooggevoelig & strong-willed kinderen.
Als olie op het vuur
Het is heel begrijpelijk dat je als ouder gespannen en geïrriteerd raakt van dat ‘vervelende’ gedrag. Alleen werkt jouw spanning en irritatie als olie op het vuur bij je kind. Daar lopen veel ouders van hooggevoelige & strong-willed kinderen tegenaan.
Geschrokken
Het helpt als je herkent waar dat ‘vervelende gedrag’ vandaan komt. Vervelend kan dus heel goed ‘verveeld’ betekenen. Toen mijn zoon net aan de haren van zijn broer rukte, had ik makkelijk: “ben je nou helemaal gek geworden!” o.i.d. kunnen roepen. Dan was mijn zoon geschrokken en had ongetwijfeld vurig naar mij gereageerd.
Wat zit er achter?
Nu richtte ik me in eerste instantie op wat ik vermoedde dat er achter het geruk aan haren zat: verveling. Ik maakte eerst contact met hem door naar hem toe te gaan en hem (rustig) bij me te nemen. En ik zei: “volgens mij heb je zin om iets te doen, verveel je je ?”. Daarop antwoordde hij bevestigend, hij voelde zich totaal niet afgewezen, maar juist erkend. Daardoor nam de spanning van binnen juist af: hij (zijn innerlijk meisje) ontspande.
Eenmaal ontspannen…
Eenmaal ontspannen kon ik met hem bespreken hoe hij verveling op een andere manier kenbaar kan maken, dan via het trekken aan haren. Kon ik ook met hem bespreken hoe hij verveling überhaupt bij zichzelf kan herkennen. Dat was niet gelukt als ik boos was geworden, met als gevolg dat hij dan niets van dat hele voorval had geleerd.
Het vraagt best veel van je!
Kinderen die hooggevoelig & strong-willed van aard zijn, vragen doorgaans best veel van jou, als ouder. “Wat bij anderen werkt, werkt bij mijn kind niet” vertellen ouders mij vaak. En dat klopt: standaard opvoedingsmethodes werken vaak averechts.
Je bent welkom!
Je bent welkom bij de cursus ‘Hooggevoelig & strong-willed kind’. Je treft hier ouders die begrijpen wat jij meemaakt. En je leert wat wel werkt, en waarom!
Hartelijke groet,
Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen