Omgaan met de kwetsbaarheid van je hooggevoelig kind
Als hooggevoelig kind kon ik niet tegen de wollen mutsen die mijn moeder zelf had gebreid. Ze prikten en kriebelden vreselijk op mijn huid. Toch moest ik die muts op. Maar zodra het kon, deed ik hem weer af. Zo ook die ochtend, toen ik op de schoolbus stond te wachten. Ik weet nog precies hoe die muts eruit zag: wit met een paarsrode rand.
Ik was allang vergeten dat ik mijn muts af had gedaan, toen mijn vader, op weg naar zijn werk, langs de bushalte reed. Ik herkende zijn auto. Mijn hart sprong open en ik zwaaide naar hem. De auto stopte, ik dacht dat mijn vader mij nog een knuffel kwam geven.
De realiteit was anders. Mijn vader was woest. “En je zet NU die muts op!” schreeuwde hij mij toe. Waarna hij in zijn auto stapte en weg reed. Het voelde als een keiharde stomp in mijn hart. Vol van schaamte en verdriet stond ik daar. Ik voelde me zo eenzaam!
Lief hebben heeft een keerzijde: je kunt erin gekwetst worden. Als je gevoelig van aard bent (sterk innerlijk meisje: zie innerlijke familie), gebeurt dat eerder. Omdat je meer open staat, intens lief kunt hebben en een sterke behoefte hebt aan harmonie. Als kind ben je nog niet in staat om jezelf op te vangen als je gekwetst bent. Waardoor je al snel beschermingsmechanismes ontwikkelt.
Ikzelf trok mijn liefde terug. Wat eens een sprankelend licht was, werd geleidelijk aan een vlammetje, dat ik het liefst verborgen hield. Waardoor ik op termijn de liefde in mezelf en voor mezelf, nog nauwelijks voelde.
Uiteraard was het niet de bedoeling van mijn vader om mij zo te kwetsen. Hij reageerde puur op wat hij zag als opstandig gedrag. En papa, als je dit leest: ik haal dit moment nu aan, omdat ik er veel van heb geleerd en het tijd is om dit te delen.
We zijn ruim dertig jaar verder. Het contact met mijn hart en de liefde in mijzelf is volledig hersteld en ik ben het verder aan het verdiepen. Dat is een proces dat oneindig door kan gaan. Liefde heeft zoveel lagen.
Je kunt als ouder niet voorkomen dat je kind gekwetst raakt, ook niet door jou. Je kunt je kind wel laten ervaren hoe het is om opgevangen te worden, gerustgesteld te worden, begrip en compassie te voelen. Zodat het van jou kan leren om zichzelf op te vangen, gerust te stellen, begrip en compassie voor zichzelf te voelen. Dit zijn volwassen eigenschappen, die wel in aanleg bij je kind aanwezig zijn, maar nog niet ontwikkeld zijn. Het zijn de eigenschappen van de innerlijke vrouw (innerlijke familie).
Als je kind gevoeliger van aard is (sterk innerlijk meisje), zal het vaker een beroep doen op deze eigenschappen. Een kind dat gevoeliger van aard is, heeft namelijk vaker je geruststelling, je begrip, je geduld, je opvang nodig. Dus confronteert zo’n kind je ermee wanneer je die aspecten in jezelf nog verder kunt ontwikkelen. En als je zelf gevoeliger van aard bent, oftewel wanneer je zelf een sterk innerlijk meisje hebt, is het werkelijk een weldaad om de innerlijke vrouw in jezelf te versterken. Believe me, I know!
Op zaterdag 11 oktober 2014 organiseer ik samen met Arienne Klijn (grondlegger van de innerlijke familie en schrijfster van het boek: ‘Maak kennis met je innerlijke familie’) De Dag Dan De Innerlijke Vrouw. Een dag die volledig in het teken staat van het versterken van de eigenschappen van je innerlijke vrouw. Je bent van harte welkom! [otw_shortcode_button href=”https://gevoeligheidgrootbrengen.nl/wat-wij-doe/dag-van-de-innerlijke-vrouw/” size=”medium” bgcolor=”#69ba00″ icon_position=”right” shape=”round”]Informatie[/otw_shortcode_button]
Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen