“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Mijn kind blijft haar zin doordrijven !

“Ik word er gek van, mijn kind blijft haar zin doordrijven !” verzucht Bas tijdens mijn cursus. Zoals zoveel ouders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil, loopt hij regelmatig tegen het ‘niet snel opgevende’ karakter van zijn dochter aan.

Isolde

Dochterlief is Isolde, bepaalt graag zelf en is het niet met haar ouders eens over hoe laat zij naar bed dient te gaan. Isolde is verbaal behoorlijk sterk en komt telkens weer met een nieuw argument. Vader Bas en moeder Marieke geven Isolde al best wat ruimte. Ze hebben ook samen met Isolde gekeken hoeveel slaap ze nodig heeft en kwamen samen met haar uit op 20:15 als uiterste bedtijd als ze de volgende dag om 7:15 uit haar bed moet.

Zin doordrijven

Toch bevalt dit tijdstip Isolde allerminst. Dat laat ze vervolgens duidelijk weten door telkens weer nieuwe argumenten aan te dragen en daar wordt vader Bas dus gek van (moeder Marieke trouwens ook). Maar als Bas of Marieke ‘het op een gegeven moment gehad hebben’ en boos worden, raakt Isolde helemaal overstuur.

Hooggevoelig met een sterke wil

Hooggevoelige met een sterke wil (strong-willed) is een combinatie aan eigenschappen die voor het kind zelf en de ouders behoorlijk uitdagend kan zijn. Lees hier welk gedrag kenmerkend is voor deze combinatie aan eigenschappen.

Alles uit de kast trekken

Éen van de kenmerken van strong-willed is dat dat ze, als ze niet zelf mogen bepalen of hun zin niet krijgen, niet zomaar opgeven maar werkelijk van alles uit de kast trekken om het tóch voor elkaar te krijgen. Zoals Jonas (8) die een hut aan het bouwen is. De hut is nog lang niet af en helaas gaat dat ook niet lukken want het is tijd om naar opa en oma te gaan. Maar Jonas wil zijn hut afmaken, hij ziet al helemaal voor zich hoe de hut eruit moet zien.

Argumenten

Hij begint zijn verzet met een bombardement aan argumenten en vragen zoals: “ik kan best alleen blijven”, “opa en oma hebben alle tijd, dus we kunnen best een uurtje later komen”, “jullie hebben mij niet op tijd gewaarschuwd”, “jullie hebben voor mij bepaald dat ik naar opa en oma moet, waarom bepalen jullie dat voor mij?”.

Actie

Als Jonas daarmee niet bereikt wat hij wil, gaat hij over tot actie. Hij rent hij naar de badkamer en sluit zich daar op, met de deur op slot. Daarna rent hij naar beneden, ‘struikelt’ en rolt vervolgens als een ‘echte profvoetballer’ kermend over de grond, jammerend dat hij nu écht niet mee kan en zo kan ik nog wel even door.

Wat anderen hiervan vinden

“Verwend gedrag”, zal de één vinden. “Hoezo zijn zin doordrijven? Aanpakken dat joch!” zal de ander wellicht zeggen. “Laat dat kind z’n hut gewoon afbouwen” vindt weer een ander of “Dan laat je hem toch gewoon alleen? Dan komt hij snel genoeg achter je aan!”.

Nog meer strijd

Het is makkelijk om van alles te vinden van deze situatie en daar dan naar te handelen. Je zin doordrijven op deze manier is namelijk gedrag dat bij de meeste ouders spanning oproept en vaak ook tot irritatie leidt. Reageren vanuit spanning en/of irritatie leidt doorgaans echter tot meer strijd en ongewenste taferelen.

Zelfbeeld

Het is ook begrijpelijk dat je als ouders dit gedrag ziet als ‘tegendraads’, ‘opstandig’ of ‘slinks’. Zoals ik in een vorig blog schreef, is elke schaduwkant gekoppeld aan één of meerdere kwaliteiten die je in de hitte van de strijd letterlijk uit het oog kunt verliezen. Het gevaar is dat als je je kind gaat zien als een tegendraads, opstandig of slinks kind, je jouw kind ook zo gaat benaderen. Dit beïnvloedt het zelfbeeld van je kind, waardoor jouw kind zich hier juist naar gaat gedragen (terwijl je dat juist niet wilt).

Vindingrijkheid

Één van de kwaliteiten die gekoppeld is aan deze schaduwkanten is ‘vindingrijkheid’. Vanuit hun strong-willed kant zijn deze kinderen vaak enorm vindingrijk, zowel verbaal als in hun handelen. Ze geven ook niet snel op, zetten door, hebben lef.

Flinke clashes

Het zal je, zoals de meeste ouders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil, vast met regelmaat gebeuren dat zulke situaties tot flinke clashes leiden. Uiteraard kun je dat leren voorkomen, maar als het gebeurd is, kun je er nog steeds wat mee.

Spijt

Vaak zitten ouders achteraf nog in hun maag met zo’n situatie en kenmerkend voor hooggevoelige kinderen is hun intense beleving, dus ‘een Jonas’ zit er zelf vaak ook nog mee in z’n maag, de situatie is dan nog niet verwerkt. Meestal laat een kind dit ook zien door een knuffel te komen halen, te vragen of je nog wel van hem/haar houdt, spijt te betuigen. Soms trekt een kind zich juist terug met een pantser om zich heen.

De situatie benutten

Wanneer iedereen weer tot zichzelf is gekomen, kun je een draai aan de situatie geven door aan te sluiten op je kind met een erkenning. Bijvoorbeeld: “Lastig hè, dat je moest stoppen terwijl je zó  graag je hut af wilde bouwen!”. Je krijgt eerst waarschijnlijk een wat narrige “ja” te horen. Laat je niet uit het veld slaan, blijf rustig bij jezelf en blijf erkennen: “want je zag al helemaal voor je hoe de hut eruit moest zien, hè?”. Ook nu krijg je waarschijnlijk een nog wat gepijnigde “ja” te horen. Blijf bij jezelf, laat de erkenning ‘landen’ en ga door: “ en dan worden we ook nog eens boos op elkaar en dat is al helemaal niet fijn, hè?”. “Nee”, zegt je kind dan en waarschijnlijk begin je nu ‘binnen’ te komen. Erkenning heeft tijd nodig. Bij het ene kind meer dan bij het andere en in de ene situatie meer dan in de andere.

Kwaliteit erkennen

Dit is ook het moment waarop je de kwaliteit van je kind kunt gaan erkennen, nu met een vrolijke toon in je stem: “en dan ben jij héééél goed in het verzinnen van redenen en manieren om toch thuis te kunnen blijven, hè?”. Hiermee leert niet alleen jij, maar ook je kind om zijn/haar kwaliteiten te zien, wat van cruciaal belang is voor het zelfbeeld.

Brug

Erkenning werkt als een brug tussen jou en de ander, in dit geval je kind. Vanuit daar kun je verder verwerken en kijken naar wat jullie aan het leren zijn in deze situatie.

Dat is zeker bij hooggevoelig & strong-willed kinderen, die je heel flink kunnen uitdagen, van groot belang.

Zin om je hier verder in te verdiepen?

Je bent van harte welkom bij mijn cursus ‘Hooggevoelig & Strong-willed Kind’ !’

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.