“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hoe stimuleer je jouw kind om naar zichzelf te luisteren?

Niet naar zichzelf luisteren komt bij een hooggevoelig kind vaker voor. Maar wist je dat er twee varianten zijn?

Stel je voor: je hooggevoelig kind is aan het koorddansen. Aan de ene kant heeft je kind behoefte aan ontdekken en is het nieuwsgierig en enthousiast. Aan de andere kant  heeft je kind behoefte aan verbinding, harmonie en veiligheid en is het hooggevoelig voor vele prikkels en spanningen.

1 ontdekken en eigen wil voorop

Als je kind een sterke eigen wil heeft, zal je kind nieuwsgierigheid en enthousiasme voorop zetten en op ontdekkingstocht gaan, ook al is het nog zo spannend en prikkelend. Die gevoelens worden dan terzijde geschoven: je kind luistert hier ‘even’ niet naar. Totdat de druk op de pan te groot is en er een uitbarsting volgt.

2 Voelsprieten voorop

Als je kind een sterk inlevingsvermogen heeft en een minder sterke eigen wil, zal het de voelsprieten voorop zetten. En meevloeien met wat anderen van hem/haar verwachten, ook al gaat het ten koste van wat je kind zelf wil. Met als gevolg dat je kind niet meer luistert naar wat het zelf wil en ‘zichzelf verliest’.

Hoe je voorkomt dat het gevoel wordt weggedrukt?

  • Take a break. Zorg dat er je kind na (of halverwege) een prikkelende ervaring gedurende minimaal 20 mn tot rust komt met iets waardoor je kind ontspant.
  • Gevoelens bewust maken. Vraag regelmatig naar de gevoelens van je kind. Kies een speelse, luchtige benadering zoals de Ali Baba gespreksvorm. Of door je kind op een schaal van ‘heel fijn’ naar ‘heel druk’ een kruisje te laten zetten. Of met een set foto’s die emoties uitdrukken zodat je kind aan kan wijzen hoe het zich van binnen voelt.
  • Ontspannen. Weet waardoor je kind ontspant: een muziekje, voorlezen, een boswandeling, met dieren spelen, een bad… Omdat ‘ontdekken’ voorop staat bij je kind, zullen de ontspannende activiteiten vaak op de tweede plaats komen. Help je kind door regelmatig ontspannende activiteiten in te lassen.

Hoe je voorkomst dat de eigen wil uit het oog wordt verloren?

  • Uitdagen. Daag je kind met liefdevolle grapjes uit om zijn/haar eigen wil uit te spreken. Bijvoorbeeld: “jij wilt zeker mosterd op je broodje, hè?”
  • Belonen. Beloon je kind voor gedrag dat voortkomt uit de behoefte aan ontdekken en het uiten van de eigen wil. Bijvoorbeeld: het uiten van de eigen mening (ook al ben je het niet met je kind eens), het nemen van initiatief, voor het eerst iets zelf doen, iets anders durven doen, enthousiast zijn. De meest simpele vorm van belonen is het uiten van een compliment: “wat goed dat je duidelijk zegt hoe jij hier over denkt”.  Het verhaal van de groene mannetjes helpt je kind om anders te durven doen.
  • Aanmoedigen. Weet waar je kind enthousiast van wordt en nieuwsgierig naar is. Moedig je kind aan om dit enthousiasme en die nieuwsgierigheid te volgen.  Doe het eerst samen als dit nodig is voordat je kind het alleen aandurft. Weet: je kind zal pas op ontdekking gaan als het zich veilig voelt.
  • Win-win. Iets doen dat ten koste gaat van wat het vriendje wil, geeft erg veel spanning bij een hooggevoelig kind dat de voelsprieten voorop heeft staan. Leer je kind daarom naar win-win mogelijkheden te kijken en betrek de vriendjes erbij: samen een mogelijkheid vinden waar iedereen achter staat.

Meer weten over deze twee varianten? Lees hier over het schildenmodel. Dit model komt ook aan bod tijdens de workshop hooggevoelig kind.

Ik vind het leuk als je een reactie plaatst!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

3 Reacties

  1. Veerle

    Ben een tijdje geleden gestart met een zoektocht naar handvaten om mijn kinderen (en ook mezelf) te leren omgaan met hun gevoeligheid.
    Je site helpt me enorm! Heel erg bedankt!

    Antwoord
    • Janneke

      Hoi Vera, wat een leuke reactie, dank je wel!

      Antwoord
  2. Marleen Hellings

    Hoi Janneke,
    Wij zijn er sinds een half jaar ongeveer achter dat onze dochter de eigenschap Hypersensitief heeft.
    Jou site en tweets bevestigen eigenlijk alles, dat is heel fijn..
    Ook geef je handvaten hoe ermee om te gaan. We boeken vooruitgang, ik merk dat Maud rustiger is en misschien ook voelt dat wij haar beter begrijpen.
    Ik blijf wel lastig vinden en eigenlijk meer zielig dat ze snel misselijk is bij hoge spanningen of/en veel prikkels. Ze kan dan zelfs ook overgeven.. Rust in bouwen is dan soms al te laat, daar moeten we nog een weg in vinden. Ik wil je bedanken voor je fijne tips! Gr. Marleen

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.