“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Heb je er wel wat moeite mee om te zeggen dat je kind hooggevoelig of hoogsensitief  ‘is’? Dan kan dat komen omdat je kind eigenlijk niet hooggevoelig ‘is’ maar hooggevoeligheid als eigenschap ‘heeft’. Daarnaast heeft je kind nog veel meer eigenschappen in min of meerdere mate. Deze eigenschappen vormen gezamenlijk je persoonlijkheid.

Met het model van de innerlijke familie  kun je leren je jezelf en je kind beter te begrijpen. Je kunt er ook mee leren om je eigen gedrag en dat van je kind te sturen. Vraag je jezelf wel eens af of het gedrag van je kind wel of niet voortkomt uit hooggevoeligheid? Dankzij het schildenmodel wordt het je meteen duidelijk!

Je hebt niet één, maar twee innerlijke kinderen

Het schildenmodel laat je kennismaken met je innerlijke familie: het innerlijke meisje en jongetje en de innerlijke vrouw en man. Bij kleine kinderen zijn de innerlijke vrouw en de innerlijke man nog niet ontwikkeld. Die ontwikkelen zich tijdens het opgroeien. En daarvoor ben jij een belangrijk rolmodel!

Het (hooggevoelige) innerlijke meisje

Het werkwoord bij het innerlijke meisje is ‘voelen’. Zij is ontvankelijk, open, kwetsbaar, maakt contact, kan zich inleven, is dromend en teder, sfeergevoelig en (hoog)gevoelig. Hooggevoelig is dus een hoge mate van gevoeligheid van het innerlijke meisje. Wanneer het meisje zich goed voelt, is zij ontspannen. Als het meisje gespannen is, wordt ze overgevoelig, verdrietig, angstig, claimend en soms zelfs hysterisch.

Ik wil: het innerlijke jongetje

Het werkwoord bij het innerlijke jongetje is ‘willen’. Hij is ondernemend, creatief, actief, uitdagend, leergierig, onderzoekend, humoristisch, enthousiast, rebels. Als hij het niet naar zijn zin heeft of niet krijgt wat hij wil, kan het jongetje opstandig, driftig, stout, roekeloos, of brutaal zijn.

Verschillende eigenschappen, verschillende belangen

Je kind kan zowel een sterk meisje hebben als een sterk jongetje: je kind kan zowel hooggevoelig ‘zijn’ als sterk ondernemend en wilskrachtig. Het innerlijk jongetje wil dan van alles ondernemen en meemaken, maar het meisje raakt snel overspoeld en overprikkeld.  De verlangens van de innerlijke kinderen zitten dus niet altijd op één lijn. Ouders kunnen er voor zorgen dat het met beide innerlijke kinderen goed gaat.

Driftbui

Wanneer je kind bijvoorbeeld een driftbui krijgt omdat het niet krijgt wat het wil, dan heb je dus te maken met het innerlijke jongetje van je kind. Die sus je niet met lieve woordjes, daar trekt het innerlijke jongetje zich niets van aan. Als je te heftig optreedt, heb je kans dat het innerlijke meisje zich rot schrikt en dan heb je helemaal de poppen aan het dansen: een driftig innerlijk jongetje en een innerlijk meisje dat helemaal overstuur is. Het is dus belangrijk om te weten of het gedrag van je kind een uiting is van het innerlijke meisje of van het innerlijke jongetje. Het innerlijk jongetje heeft bij een driftbui duidelijke grenzen nodig terwijl je in de manier waarop je de grenzen stelt rekening houdt met het innerlijke meisje.

Herkenbaar en toepasbaar voor ouders

Tijdens de gratis video cursus die je op deze site kunt downloaden, leer je de innerlijke familieleden goed kennen en leer je ze ook bij je kind te herkennen. En dat is handig. Want het innerlijke familielid dat jij voorhoudt is het gezicht dat jij aan je kind laat zien. En dat is – afhankelijk van wat er met je kind aan de hand is – min of meer effectief. Zeker als je kind hooggevoelig is.

 Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.