“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Kleurenbubbel: energetisch beschermen voor prikkels

Kun jij je een situatie voor ogen halen waarbij je ergens binnenkwam en de sfeer meteen beladen aanvoelde? De meeste mensen herkennen dit wel. 

Omdat het zenuwstelsel van je hooggevoelig kind gevoeliger is, komen er meer prikkels binnen. Een geluid is harder, het licht is feller, geuren scherper, sensaties (zoals zand in de schoen) heftiger. Ook sferen, gemoedstoestanden en emoties van anderen kunnen bij een hooggevoelig kind makkelijk binnenkomen.

Teveel prikkels heeft tot gevolg dat je kind zich terug gaat trekken of zichzelf gaat overschreeuwen. In beide gevallen is het innerlijke meisje van je kind overprikkeld en gespannen. Deze overbelasting wil je zoveel mogelijk voorkomen.

Filteren

De kleurenbubbel is een beschermingsoefening die je kind op elk moment kan toepassen. De kleurenbubbel biedt je kind bescherming en helpt je kind te filteren: het onderscheid maken tussen wat van hem/haar is en wat van de ander is. Doe deze oefening eerst thuis een paar keer met je kind totdat de techniek vertrouwd is. Dan is het gevoeg om ‘kleurenbubbel’ in het oor van je kind te fluisteren wanneer je met je kind in omgevingen komt waar veel prikkels zijn. Omdat hooggevoelige kinderen vaak een rijke fantasie hebben, zul je verrast zijn door hun voorstellingsvermogen!

Oefening kleurenbubbel

Sluit je ogen en stel je voor dat er een mooie grote bubbel om je heen is. Het is jouw bubbel. Jouw bubbel heeft ook een kleur en misschien wel meerdere kleuren. Het zijn jouw kleuren, de kleuren die voor jou fijn zijn. Welke kleuren heeft jouw bubbel? Waar zie je allemaal kleuren? Je bubbel zit helemaal om jou heen: boven je hoofd, voor je, achter je en onder je voeten.

Iedere keer als je ergens bent waar het te druk is, kun jij jouw kleurenbubbel om je heen zetten met de kleuren die jij dan wilt. Je kleurenbubbel zal je beschermen voor de drukte. Je ziet anderen gewoon en anderen zien jou ook. Maar omdat je lekker in jouw mooie kleurenbubbel zit, word je beschermd voor de drukte. 

Op den duur gaat je kind uit zichzelf de kleurenbubbel inzetten.

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

1 Reactie

  1. nienke Steenhuisen

    Leuke oefening!!! Hoe kan je aanwezig blijven, maar niet alles binnen laten komen. Ook toepasselijk in de haptotherapie, en heb ik nog andere varianten om dicht bij jezelf te blijven.

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.