“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hoe herken je overprikkeling bij je kind?

Wat is overprikkeld?

Je kind raakt overprikkeld doordat zijn of haar zenuwstelsel via de zintuigen  meer prikkels binnen heeft gekregen dan het heeft kunnen verwerken. Bij een hooggevoelig oftewel hoogsensitief kind gebeurt dit sneller dan bij kinderen die niet hooggevoelig zijn omdat het zenuwstelsel van een hooggevoelig kind gevoeliger is. Prikkels zijn geluiden, lichamelijke sensaties, alles wat je kind ziet en proeft en gevoelsmatig waarneemt (sferen, emoties).

Signalen overprikkeling

Gelukkig zijn er signalen die je helpen herkennen dat je kind overprikkeld raakt. Hiermee kun je voorkomen dat je kind zo overprikkeld raakt dat het ontploft of een hysterische bui krijgt. Wanneer ze overprikkeld zijn, reageren sommige kinderen eerder door zich terug te trekken en andere kinderen eerder door zichzelf te overschreeuwen.

Signalen overschreeuwen:
* Druk, stuiteren
* Opgejaagd, rusteloos
* Snel huilen
* Snel boos worden
* Slechte concentratie

Signalen terugtrekken:
* Stil, sluit zich af
* Onbereikbaar
* Wil met rust gelaten worden
* Snauwerig , prikkelbaar
* Neerslachtig

Lichamelijke signalen:
* Rode oren
* Het koud hebben, rillerig
* Hoofdpijn
* Buikpijn, buikloop
* Geen honger – knoop in de maag
* Moe

Tip: Observeer je kind een tijdje zodat je er achter komt welke signalen bij jouw kind duiden op overprikkeling. Het kan helpen om je observaties op te schrijven.
Zorg voor ontspanning
Als je aan de signalen merkt dat je kind overprikkeld is geraakt, dan heeft het rust en tijd nodig zodat het zenuwstelsel het teveel aan prikkels kan verwerken. Jij kent je kind het beste en weet waardoor het ontspant. Hier een aantal tips:
1. Geef je kind in elk geval 20 minuten rust in een prikkelarme omgeving (dus weinig geluid, zacht licht, alleen of met 1 ander persoon, prettige ruimte).
2. Sommige kinderen vinden het heerlijk om even op hun kamer te zitten, anderen voelen zich dan eenzaam. Blijf dan bij je kind en lees een boek, of lig samen op bed.
3. Zorg dat je kind het warm heeft of krijgt
4. Geef je kind iets te eten: een te lage bloedsuikerspiegel maakt je kind nog meer prikkelbaar. Let op: geen suikerrijk voedsel (vooral witte suiker en glucose)
5. Water werkt ontspannend: een bad met rozemarijn of lavendelolie, water drinken (voert stress af), met water spelen, een wandeling langs een meertje of het strand.
6. Rustgevende activiteiten zijn: tekenen, lezen (geen spannend boek), een massage met rustgevende olie, een (kapla) toren bouwen, iets met lego bouwen.
7. Let op met TV:  TV helpt sommige kinderen om zich op 1 ding te richten ipv op ‘alles om zich heen’ maar het kind komt daarmee niet tot zichzelf. Ook is TV prikkelend: de hersenen komen er niet van tot rust.
Wanneer je tijdig de signalen van overprikkeling herkent bij je kind, voorkom je dat je kind doordraait, door het lint gaat of een hysterische bui krijgt.

Praten

Praat na afloop met je kind over wat er gebeurde en hoe je overprikkeling een volgende keer kunt voorkomen: zo leert je kind de signalen bij zichzelf herkennen. Bovendien versterkt dit jullie onderlinge band.
Meer weten over wat je kunt doen om goed om  te gaan met je hooggevoelige kind? Je bent van harte welkom bij één van de cursussen of voor een consult!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

5 Reacties

  1. Sonja Epping

    Wat een mooi artikel & handige tips.
    Dank je wel!

    Antwoord
  2. Marleen Hellings

    Ze geeft inderdaad een aantal signalen af die je beschrijft. Maar deze signalen komen vaak

    Antwoord
  3. Marleen Hellings

    Vervolg… Vaak pas als het kwaad geschied is. Dus bijvoorbeeld; op een feestje vindt ze het leuk en is er weinig aan te merken zolang er geen echte herrie is. Maar als we onderweg naar huis zijn dan begint het huilen.. Ze zegt dan moe te zijn, buikpijn, misselijk.. Maar alle drukke momenten voorkomen kan ook niet… Lastig. Maar komt vast goed! Bedankt voor je duidelijke blog en tips! Groetjes, Marleen

    Antwoord
  4. Diana Buikstra

    Ik word heel blij van jouw heldere, duidelijke blogs! Je beschrijft in het begin van je blogs de ‘soorten’ prikkels; m.n. de externe (zintuiglijke) prikkels. Hier wil ik er nog een aantal toevoegen; mijn gevoelige zoon is zeer ontvankelijk voor straling; de zgn. electrosmog, maar ook straling van mobiele telefoon, WiFi etc. Ook op diverse voedingsmiddelen reageert hij ‘anders’; de zgn. intoleranties. Ik ervaar zelf ook dat een (hoog)gevoelig kind/volwassene overspoeld kan worden door eigen (onverwerkte) emoties/gevoelens (onveilig voelen, angst, onzekerheid e.d.) en (hiet-helpende) gedachten….Hartelijke groet, Diana

    Antwoord
  5. Elvira

    Mooi artikel. Ik herken wel wat kenmerken, maar twijfel nog. Als baby zijnde al wilde mijn dochter niet veel slapen. En nu ze bijna 5 is wilt ze nog steeds niet gaan slapen terwijl alle tekenen van vermoeidheid zichtbaar zijn. Ze vecht er tegen. Vindt slapen stom en niet nodig. Wilt mij slaan, gaat gillen/schreeuwen. Het valt me wel de laatste tijd pas op dat dit vooral gebeurd als ze een drukke, indrukwekkende, nieuwe dingen op een dag heeft beleefd. Is dit ook kenmerkend voor hooggevoeligheid? Vind het moeilijk om hiermee om te gaan… vooral als ze zo boos doet..

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.