“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig en veeleisend: hoe zit dat?

Waarom je hooggevoelig kind veel eisen stelt aan zichzelf

Het lijkt tegenstrijdig: dat je lieve hooggevoelig kind ook zo hard en veeleisend naar zichzelf toe kan zijn. Dat je kind zoveel geeft aan anderen en zoveel moet van zichzelf. Hoe zit dat nou? En wat kun jij hieraan doen?

Hooggevoelig en veeleisend: hoe zit dat nou?

Een hooggevoelig kind voelt meer aan dan de meeste andere kinderen. Dat is één van de kenmerken van hooggevoeligheid. Gedachtes, gevoelens: je zendt ze uit. Niet alleen met je lichaamstaal. Vergelijk het met een radiofrequentie. Het zijn trillingen. En die kan je oppikken. Zeker als je hier (hoog)gevoelig voor bent. Zo heeft een hooggevoelig kind vaak ook heel goed door wat er van hem/haar wordt verwacht. Verwachtingen zijn immers gedachtes met een lading.

Daarnaast heeft een hooggevoelig kind sterk behoefte aan verbinding en harmonie. Als er geen verbinding of harmonie is, ervaart een hooggevoelig kind al snel stress. Als reactie hierop zal je kind proberen om de verbinding en harmonie te herstellen, ook al betekent dit iets doen wat het zelf niet echt wil.

Druk van buiten wordt druk van binnen. Je hooggevoelig kind dat zo graag aan wensen en verwachtingen wil voldoen, komt juist tegen dat het vaak niet aan wensen en verwachtingen voldoet. Een hooggevoelig kind reageert immers vaak net anders dan de meeste andere kinderen. En krijgt dus regelmatig te maken met niet begrijpende, zelfs afwijzende reacties. Je kind gaat vervolgens nog eens extra zijn/haar best doen om wél te voldoen. De druk van buiten wordt de druk van binnen. En zo wordt je kind stukje bij beetje steeds harder en strenger voor zichzelf.

Hoe ga je er mee om?

Issue voor volwassenen. Tot nu toe speelt dit bij alle hooggevoelige personen die bij mij komen in mijn praktijk. Het is een heel proces om die oude, belemmerende verwachtingen los te laten en een liefdevolle, accepterende houding naar jezelf aan te leren nemen. Maar wanneer je dat lukt, ben je hier niet alleen zelf enorm bij gebaat: je bent meteen een goed rolmodel voor je kind. En dat is de bedoeling. Daarom geef ik je verderop een oefening mee die je hiermee een stap verder kan helpen. Maar eerst nog 2 belangrijke dingen: inzicht en verwachtingen.

Inzicht. Inzicht leidt tot begrip. Hoe dieper jouw inzicht in jezelf en in je kind, hoe beter je jouw kind en jouw reacties begrijpt en hoe beter je kind zich begrepen voelt. Dat leidt tot ontspanning en vertrouwen, het verdiept jullie onderlinge band. Diep inzicht in je kind helpt jou ook reële verwachtingen van je kind te hebben.

Verwachtingen. Je bent je vaak niet bewust van je verwachtingen. Totdat iemand er niet aan voldoet. Tijdens een gesprek verwacht je bijvoorbeeld dat iemand je aankijkt. Zolang dit gebeurt, ben je niet bewust van die verwachting. Totdat iemand je niet aankijkt. Dan valt het je op en vaak vind je dat dan ook vreemd. Iemand voldoet niet aan je verwachting. Je kunt jezelf voornemen om je gedurende een tijdje bewuster te worden van je verwachtingen. Waarom? Omdat je verwachtingen lang niet altijd reëel zijn. Zolang jij hier echter aan vast houdt, belast jij jezelf en je kind hiermee.

Oefening ‘Bewust van mijn verwachtingen’.  Schrijf je verwachtingen op. “Ik verwacht van mijn kind dat hij/zij…”. Vraag jezelf vervolgens bij iedere verwachting af: “Wetende wat ik weet van mijn kind, is deze verwachting dan reëel?” Als een eerste ontmoeting voor je kind heel spannend is, is het bijvoorbeeld niet reëel om te verwachten dat je kind deze persoon in de ogen aankijkt. Zet dan nog een stap en vraag jezelf af: “wat is, wetende wat ik weet van mijn kind, dan wel reëel?”

Weg met onnodige ballast. Wanneer je verwachtingen reëel worden, ontlast je jezelf en je kind van onnodige ballast. Deze oefening helpt jou ook in te zien welke verwachtingen van anderen reëel m.b.t. jouw kind zijn en welke niet. Het is voor een ieder goed om te leren afwegen of iets wel of niet reëel is voor jezelf. Het is voor een hooggevoelig kind extra belangrijk, omdat het verwachtingen van anderen vaak haarscherp aanvoelt.

Hulp. Het kan zijn dat je tijdens dit proces merkt dat je bepaalde verwachtingen moeilijk los kun laten. Soms zitten ze met allerlei belemmerende overtuigingen in je onderbewuste geankerd. Weet dan dat er manieren zijn om ze toch los te laten. Die manieren kan ik je aanreiken tijdens een persoonlijke sessie.

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.