“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Het liedje van Draakje Vurig

Als Draakje Vurig een idee heeft, dan is dat niet zomaar een idee. Hij heeft dan precies voor ogen wat hij wil. Hij kan zich daar ook al helemaal een voorstelling van maken, of het nu om een tekening, een bouwsel of een spel gaat. In de praktijk gaat het echter niet altijd zoals iemand het wil of voorgesteld heeft en dat kan frustrerend zijn. Zeker als je zo goed weet wat je wilt en je daar zo’n levendige voorstelling van hebt gemaakt, zoals vaak het geval is bij strong-willed kinderen. Dan raak je INTENS gefrustreerd. Daarover is nu het liedje van Draakje Vurig gemaakt. 

Intense Frustratie

Intense frustratie is moeilijker te reguleren dan milde frustratie. Zeker als je nog maar klein bent en midden in het impulsieve stadium zit. Maar ook als je al groter bent. Want zelfs voor volwassenen kan het een flinke uitdaging zijn om de intense frustratie die je voelt als iets dat je heel graag wilt niet lukt of niet doorgaat, te reguleren. En vervolgens op een sociaal vaardige manier te uiten.

Intense beleving

Als je naast strong-willed ook hooggevoelig ofwel hoogsensitief bent, dan kun je onder andere sterk meevoelen, ben je bewuster van (subtiele) prikkels die binnenkomen waardoor je emmertje eerder volloopt en heb je een intense beleving. Ook dat is niet altijd makkelijk te reguleren en op een sociaal vaardige manier te uiten, zeker als je nog maar klein bent. Je kunt intens blij zijn en genieten en aan de andere kant van de medaille intens teleurgesteld en verdrietig zijn.

Vechtmodus

Als de spanning oploopt bij hooggevoelige kinderen met een sterke wil en zij ‘in de stress’ schieten, uiten zij zich vaker via de vechtmodus dan via de vlucht- of verstijfmodus. Dat is niet iets waar het kind bewust voor kiest, dat is een onbewust proces. Het kind kan bij zoveel spanning namelijk niet meer helder nadenken. Dan Siegel legt dit hier m.b.v. zijn hand visueel en helder uit.

Grensoverschrijdend

In de vechtmodus uit een kind (ook een volwassene) zich door te schreeuwen, te gooien en soms ook door fysiek te worden. De ander kan dit gedrag al snel als grensoverschrijdend ervaren en daardoor eerder streng of boos reageren dan als een kind in de vluchtmodus schiet en zich daarom bijvoorbeeld terugtrekt.

Rust nodig

De strenge of boze reactie van de ouder is uiteraard niet vreemd en een signaal dat de ouder zelf ook van slag is. Maar het komt juist bij hooggevoelige kinderen diep binnen en doet de spanning bij het kind ook niet afnemen, juist toenemen. Daarom is het niet effectief. Ook een kind dat in de vechtmodus terechtkomt bij hoge stress, heeft het eerst nodig om tot rust te komen.

Verbinding

Als na de uitbarsting het ‘Draakje Vurig’ kind weer tot zichzelf is gekomen, heeft juist het hooggevoelige kind vaak intens verdriet en spijt. Omdat een kind zichzelf nog niet kan geruststellen, zoekt het vervolgens de verbinding met de ouders op. Soms zijn ouders zelf nog van slag en vinden ze het moeilijk om hun kind op te vangen, soms lukt dat wel.

Eigenschappen hooggevoelig & strong willed

Belangrijk is om te beseffen dat ‘spanning op een vurige manier uiten’ NIET betekent dat je kind hooggevoelig met een sterke wil is. Het is andersom: hooggevoelige kinderen met een sterke wil uiten hun spanning vaker op een vurige manier. Zowel hooggevoeligheid (hoogsensitiviteit) als een sterke wil (strong-willed) zijn eigenschappen die je kunt herkennen aan bepaalde kwaliteiten die een kind in sterke mate heeft. Als een kind vaak in de stress in de vechtmodus schiet, dan kan hier van alles aan ten grondslag liggen.

Draakje Vurig prentenboeken

Vanaf 2011 ben ik aan het schrijven over de combinatie hooggevoelig met een sterke wil. Juist het vurige (en het spannigsmechanisme) is wat ouders vaak als een flinke uitdaging ervaren (en het kind zelf ook). Herkenning doet je beseffen dat je niet de enige bent. Herkenning troost, ontspant en het heelt. Vandaar dat we een aantal jaren geleden Draakje Vurig in het leven hebben geroepen en zijn begonnen aan de Draakje Vurig prentenboekenreeks (met ‘wij’ bedoel ik Josina Intrabartolo van Scrivo Media, illustratrice Martine Goudappel en ikzelf).

Liedje van Draakje Vurig

Hoe gaaf is het dan dat Maaike van der Haar van Mizzemos Kinderliedjes in Draakje Vurig inspiratie vond voor een Draakje Vurig liedje? Iedereen die van muziek houdt, weet hoezeer muziek tot de ziel kan spreken. Het is dan ook met veel trots en dankbaarheid dat ik dit het liedje van Draakje Vurig met je deel!

Veel luisterplezier!

 

Zin om meer te leren?

 

Je bent van harte welkom!

Cursus hooggevoelig & strong-willed kind

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.