“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Anders durven doen dan anderen is vaak spannend voor kinderen. Zeker voor hooggevoelige, hoogsensitieve kinderen. Omdat zij zo goed kunnen aanvoelen wat de ander van ze wenst of verwacht. En ze daarom extra de druk voelen om zich aan te passen. Dat is tot op zekere hoogte prima. Maar het wordt vervelend als je kind daarmee afdwaalt van wat het zelf wil of te weinig voor de eigen behoeftes opkomt.

Om mijn  kinderen hierbij te helpen, koos ik voor de ingang van de humor. Waarom? Omdat humor zware dingen lichter maakt en daarmee met gemak de deur opent naar nieuwe mogelijkheden.

Zo ontstond het verhaal van de groene mannetjes  

Stel je nu toch eens voor dat er een wereld is waarin alleen maar groene mannetjes wonen. Die groene mannetjes zijn allemaal precies hetzelfde. Ze doen hetzelfde en denken hetzelfde.

 • Als één groen mannetje een scheet laat, doet de rest dan ook. En dan roepen ze allemaal tegelijkertijd: Bah!
 • Als één groen mannetje bukt om aan zijn teen te krabben, doet de rest dat ook. Maar omdat ze allemaal tegelijkertijd bukken, botsen ze met hun neus op elkaars billen! ‘Auw’! Zeggen ze dan allemaal… tegelijkertijd
 • Als de groene mannetjes eten, eten ze allemaal hetzelfde. Ze nemen allemaal tegelijkertijd een hap en vinden allemaal hetzelfde lekker. Daarom eten ze elke dag hetzelfde: broccoli met groene pasta en als toetje groene vla.
 • Ze kunnen samen geen tikkertje spelen want dan willen alle groene mannetjes ‘hem zijn’, of alle groene mannetjes zich verstoppen.
 • Groene mannetjes houden allemaal van één en dezelfde sport: hardlopen. Dat doen ze dan allemaal tegelijkertijd en ze rennen ook allemaal even hard. En dan stoppen ze ook allemaal tegelijkertijd met rennen.
 • De bedden van de groene mannetjes zijn allemaal hetzelfde en ook de dekbedden en de kussenslopen.
 • Als je de groene mannetjes vraagt wat hun lievelingskleur is zeggen ze allemaal tegelijkertijd…“Groen!”
 • Etc: geef je eigen fantasie en dat van je kind de vrije loop!

Vervolgens

Vervolgens kun je bespreken hoe saai het eigenlijk is als we allemaal hetzelfde zijn en hetzelfde doen. Dat het prima is om iets anders te doen of leuk te vinden dan de ander. Dat de één hierin goed in is en de ander daarin. Dat dit maar goed is ook want  anders zouden we zijn zoals de groene mannetjes.

En als je dan in het dagelijkse leven merkt dat je kind iets ander wil dan de rest maar dat spannend vindt, dan kun je hem/haar helpen door te zeggen: “weet je nog? De groene mannetjes…”

Oproep aan jou, de lezer!

Ik ben bezig van de groene mannetjes een prentenboek maken. Dit concept, aangevuld met ideeën van andere ouders en kinderen. Mijn idee is om bij elke anekdote een tekening te maken en een verwijzing naar degene die de anekdote inbracht. Bijvoorbeeld: ‘Als de groene mannetjes eten, eten ze allemaal hetzelfde, Ella, 8 jaar’ en bij elke anekdote een tekening.

Dus:

 • Hebben jij en je kind een leuke anekdote voor de groene mannetjes? 
 • Kun jij ons helpen om dit in boekvorm op de markt te brengen?
 • Of ken je iemand die hiermee kan helpen?

Plaats dan een reactie of neem contact me me op

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Illustratie: Douchka van Olphen

 

Vorige

Volgende

1 Reactie

 1. Anne Varga

  Mooie toevoeging voor de groene mannetjes: Als de een vrolijk is , zijn de anderen dat ook (Anne Varga 7 jaar)

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.