“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Contact maken met hooggevoelige kinderen

Uit de verte roep je: “Roos, pak het brood eens”. Is Roos een hooggevoelig kind? Dan is de kans groot dat zij niet reageert. Hoe komt dat toch? 

Het antwoord zit in het verschil tussen afstandelijk communiceren en gevoelsmatig contact maken.

Afstandelijk communiceren

Afstandelijk communiceren is vooral praktisch: je wilt graag dat je kind iets doet of ergens antwoord op geeft en je stelt daarom een vraag of geeft een opdracht. Je maakt dan niet bewust contact met je kind. Tijdsdruk bevordert afstandelijke communicatie: in de haast wil je even snel iets zeggen. Er zit ook een cultureel aspect aan: in Nederland zijn we meer gewend om te spreken vanuit ‘het hoofd’ (cognitie, ratio, denken) dan vanuit ‘het hart’ (gevoel, verbinding, liefde).

Gevoelsmatig contact maken

Hooggevoelige kinderen voelen (vaak onbewust) feilloos aan of je afstandelijk communiceert of gevoelsmatig contact maakt. Afstandelijke communicatie trekt niet de aandacht van hooggevoelige kinderen. Hierdoor kan het lijken alsof hooggevoelige kinderen niet naar je willen luisteren. Dat is een misverstand. Jij trekt simpelweg aan het verkeerde touwtje.

Hoe maak je dan gevoelsmatig contact, oftewel contact vanuit het hart?

Ten eerste een simpele aanwijzing: ga naar je kind toe, kom op ooghoogte en maak oogcontact. Het klinkt tijdrovend, maar iets 3 (of meer) keer herhalen kost meer tijd.

Oefening hartcontact

  • Ga met je aandacht naar je hartgebied: midden op je borstkas, vlak boven je middenrif. Als je denkt aan iets wat enorm veel voor je betekent en waar je veel liefde voor voelt, kun je fysiek voelen dat dit hartgebied warm wordt, open gaat, tintelt. Alsof het licht daar dan aan gaat.
  • Maak dan vanuit dat gebied bewust contact met het hartgebied van je kind. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is met je aandacht naar je eigen hartgebied gaan, je hartgebied voelen en van daaruit contact maken met het hartgebied van je kind. Als je visueel ingesteld bent: je maakt vanuit het licht in je hartgebied contact met het licht in het hartgebied van je kind.
  • Wanneer je gevoelsmatig contact hebt met je kind zul je merken dat je kind graag bereid is om naar je te luisteren.  Maar let op: dat je kind naar je luistert betekent nog niet dat het wil doen wat jij vraagt. Meestal wel. Zo niet: dan heb je contact en kun je – door naar elkaar te luisteren – samen iets afspreken.
  • Merk je dat je terwijl je praat  weer afdwaalt naar je hoofd en het hartcontact kwijt bent? Maakt niet uit: je keert ook zo weer terug naar hartcontact.
  • Deze oefening kan lastig zijn voor de meer rationeel ingestelde mensen. Oefening baart kunst! Iedereen heeft een hart:)

Je kunt deze oefening doen bij elke persoon die je tegenkomt, of je nu wel of niet verbaal met hem of haar communiceert. Je kunt het ook zien als glimlachen vanuit je hart. Je zult merken dat het je vele glimlachen en mooie momenten op zal leveren, vooral met je hooggevoelige kind!

Tijdens mijn workshops, intensive en consulten voor ouders krijg je nog veel meer van dit soort oefeningen aangereikt. Geef jezelf en je kind wat je nodig hebt!

Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

Vorige

Volgende

3 Reacties

  1. Natascha

    Beste Janneke,

    Heel herkenbaar! Mijn zoon van 5 en dochter van 10 lijken ook niet te willen luisteren en ik ging er vanuit dat dit komt doordat ze zo in hun eigen afgesloten wereldje zitten. Ook door de knieen gaan en aankijken heeft lang niet altijd tot gevolg dat er wordt geluisterd naar wat ik vertel of vraag… Ik ga het dus zeker oefenen!

    Maar nu… mijn man erkent wel degelijk het hoogsensitief zijn van de kinderen, maar vind deze manier van doen al snel te ‘zweverig’. Hij vind ook dat de ”buitenwereld” hier geen rekening mee houdt en wij de kids daarop moeten voorbereiden/ mee moeten leren omgaan. Hoe hier mee om te gaan?

    Groeten, Natascha

    Antwoord
    • admin

      Je man heeft gelijk! De wereld houdt lang niet altijd rekening met hooggevoelige kinderen. Reden temeer dat jullie er wel bewust mee omgaan en je kind helpen om goed met de wereld om te gaan. Een hooggevoelig kind heeft geen zweverige ouder nodig, maar een bewuste en begripvolle ouder die met beide benen op de grond staat. Dat is ook precies waarmee ik ouders tijdens mijn workshops (en met behulp van het schildenmodel) verder help.

      Antwoord
  2. Pauline

    De buitenwereld houdt inderdaad geen rekening met de hooggevoeligheid van je kind. Ik ben er echter van overtuigd dat een kind veel beter met de buitenwereld kan omgaan als er thuis wel op een bij zijn leefwereld aansluitende wijze contact wordt gemaakt.

    Doordat het kind goed leert omgaan met gevoeligheid en ziet dat het daarin gesteund wordt, wordt het sterker en hopelijk onoverwinnelijk 😉 (nou ja dat het kind goed bij zichzelf kan blijven en een goed zelfvertrouwen ontwikkeld)

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis video cursus

Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.