Feestdagen kunnen behoorlijk enerverend zijn, zeker voor een hooggevoelig kind. Van alle kanten wordt je kind eraan herinnerd dat Sinterklaas oftewel Santa Claus er weer aan zit te komen. Je leest het goed: we hebben het hier over één en dezelfde man. Maar goed, daar gaat dit blog niet over. Wel over de talloze prikkels die de Goedheiligman elk jaar met zich meebrengt… Hoe is dat voor een kind met een hooggevoelige aard?
Zintuigen en prikkels
Zien. In de supermarkt, op school, in de straten. Alles wordt versierd met kleuren en lichtjes. Als je ‘mazzel’ hebt, kom je een grote rode man tegen met een hele grote baard die zijn hele gezicht bijna helemaal bedekt. Begin december komen er dan ook Pieten bij. Ook hun gezichten zijn verborgen… wat is dat toch? Ze maken allerlei onverwachte bewegingen en gooien van alles.
Horen. Waar je ook komt: “zie ginds komt de stoomboot…” of “Djingle bells…”. De volume knop wordt gul gebruikt. En die Pieten praten ook erg hard en heel druk. Urenlang praten en lachen veel mensen in één woonkamer. Thuis, bij opa en oma, bij vrienden…
Ruiken en proeven. de zoete lucht van speculaas of van de dennenboom of van de kaarsjes. Proeven aan gerechten die ‘heel speciaal’ zijn.
Voelen. Misschien is dat nog wel het lastigst. Bij alle kindjes voel je spanning. Niet alleen bij alle kindjes. Ook bij papa en mama die druk doen en sneller snauwen. Ergens is het leuk, maar het is ook spannend, vaak té spannend en dan is het niet meer leuk.
Fantasie. Ze lopen over je dak, kruipen door je schoorsteen, kloppen op je raam, sluipen je huis binnen, weten van alles over je, kunnen je in de zak stoppen of hebben voor jou geen cadeautjes omdat je stout was. Dat zing je namelijk in de liedjes, dat hoor je in de verhalen, dat zie je op te tekeningen…’s Nachts kun je niet slapen omdat je zeker weet dat je voetstappen hoorde…
Wat doe je eraan?
Bouw rust en ontspanning in. Zorg dat er voor of na een enerverende ervaring (dus ook naar de winkels gaan) rust in de dag gepland staat. Beperk afspraken bij vriendjes in deze tijd. Weet waar jouw kind van ontspant en zorg dat hier tijd voor wordt gemaakt.
Zorg voor je eigen rust in. Vaak zit jouw agenda in deze tijd extra vol. Durf keuzes te maken: plan dingen die leuk zijn maar niet dringend in voor na de feestdagen. Houd je eigen spanning in de gaten. Juist als je agenda vol is, loont het om extra te letten op ontspanning. Geniet je nog? Zit je adem laag? Praat je rustig? Zie je de humor in? Eet je gezond? Slaap je genoeg? Knuffel je genoeg? Als jij gestresst raakt van de feestdagen, is dit een extra belasting voor je hooggevoelig kind. Als jij je rust (terug) weet te vinden, ziet je kind hoe jij je rust weet te bewaren en stel je je kind gerust.
Bied structuur en duidelijkheid. Laat je kind weten waar het aan toe is. Wanneer het de schoen kan zetten en wanneer niet. Bij wie jullie Sinterklaas of Kerst vieren en wie er komen. Wanneer je kind thuis bij kan komen. Gebruik eventueel pictogrammen bij de dagen.
Ruimte voor gevoelens. Vindt je kind Sinterklaas en de Pieten of de Kerstman eng? NIET bagatelliseren door te vertellen dat het allemaal best meevalt en wat er allemaal leuk aan hem is. WEL: erken het gevoel. Al die prikkels die ik net opnoemde zijn overweldigend voor alle kinderen en zeker voor een hooggevoelig kind. Zeg bijvoorbeeld: “Die Pieten maken veel geluid en ze zien er anders uit, hè?” Stel je kind gerust door te zeggen dat jij er bent voor je kind.
Niet teveel. Voed je kind thuis niet teveel met liedjes, verhalen, Sinterklaasjournaal, Bert en Ernie en de Kerstman etc. Zoek een juist evenwicht waarbij de Goedheiligman jullie huis mag opvrolijken zonder jullie te overspoelen.
Fijne feestdagen!
Janneke van Olphen – enVie | Gevoeligheid Grootbrengen
Prachtig verhaal weer..! Duidelijk beschreven. Gelukkig doen wij dit alles al, op school word er al zoveel aandacht aan gegeven dat ik dons denk dat dat wat minder mag…. Fijn als het weer vrijdag is en die goede man terug naar Spanje is, komt de rust zeker ten goede!