“Bewust, speels en liefdevol omgaan met de hooggevoelige aard”

Hooggevoelig kind en slapen Deel 1

Hooggevoelig kind slapen deel 1: voorbereiding

Een hooggevoelig, hoogsensitief kind heeft vaker moeite met in slaap vallen dan kinderen die niet hooggevoelig zijn. Opgebouwde spanningen, allerlei indrukken: ze kunnen je kind letterlijk wakker houden. Terwijl slaap nu juist helpt om  die prikkels te verwerken. Als ouder van een hooggevoelig kind kun je dus vaak wel wat goede tips voor een gezonde nachtrust gebruiken! Hier valt zoveel over te zeggen dat ik dit blog in 2 delen schrijf. Vandaag deel 1: een goede voorbereiding op slaap. Volgende week deel 2: het slaapritueel.

Overdag

  • Overdag kun je al een hoop doen om te voorkomen dat je kind overprikkeld raakt. Deze blogs bevatten allerlei tips: hoe voorkom je overprikkelingje kind helpen ontspannen.
  • Daglicht. Zorg dat je kind overdag genoeg daglicht ziet, zodat de biologische klok geactiveerd wordt.
  • Ademhalingstechniek Leer je kind hoe het zichzelf kan ontspannen je kind zich gestresst voelt. Bijvoorbeeld met deze ademhalingstechnieken.

Voeding

Voeding heeft uiteraard direct effect op het lichaam van je kind, dus ook op de hormoonhuishouding van je kind. Zo kan voeding je kind druk maken of juist rustiger.

NIET

WEL

Caffeine werkt enorm prikkelend. Dranken als thee (behalve kruidenthee), cola, energy drinks, koffie. Verse groenten. Vooral de groene bladgroenten, rijk aan chlorophyl. Maak mousse van deze groenten met een beetje bouillonpoeder en crème fraiche: dan eet je kind het vaak veel makkelijker.
Suiker en glucose doen je bloedsuiker snel stijgen en weer dalen (mood swings). Zit uiteraard in toetjes (ook fruityoghurt), snoep, koek maar ook in heel veel sappen en ketchup, kant en klaar sauzen etc. Volkoren granen, zoals volkorenbrood, rijst en pasta. Hebben een kalmerend effect op het zenuwstelsel en het bewustzijn. Koolhydraten stimuleren ook de aanmaak van serotonine, wat weer voor een goede nachtrust zorgt.
Geraffineerde koolhydraten doen je bloedsuiker snel stijgen en weer dalen (mood swings). Witbrood, witte pasta, witte rijst. Noten en zaden. Hebben een kalmerend effect. Denk ook eens aan Chia zaden.
Fast food: doet bloedsuikerspiegel stijgen en werkt prikkelend door de additieven. Voeding met veel vet, conserveringsmiddelen, chemische toevoegingen, zout. Laag in vitamines & mineralen. Een glas warme melk bevat tryptofaan. Wordt omgezet in serotonine in het lichaam, wat een slaperig gevoel veroorzaakt en het wakker blijven voorkomt. Ook banaan, kikkererwten en cacao bevat tryptofaan.
Sla: bevat een aan opium gerelateerde substantie gecombineerd met sporen van hyoscyarnine, wat slaap stimuleert.

Valeriaan of melatonine

Let op: het gebruik van melatonine of valeriaan altijd eerst met je huisarts checken!

  • Valeriaan is een kruid die een rustwerkende werking heeft. Let wel goed op welke valeriaan je koopt, lang niet alle valeriaan is even zuiver en goed van kwaliteit. Ga naar een goede reform winkel.
  • Melatonine is een hormoon dat kan helpen als de biologische klok van je kind van je kind ontregeld is. Maar kan de biologische klok juist ook ontregelen bij verkeerd gebruik. Melatonine wordt ook wel de tegenhanger van adrenaline (stress hormoon) genoemd.

    De slaapkamer

    • De slaapkamer van je kind is in de eerste plaats de slaapkamer, waar je kind ook kan spelen. Richt het daarom ook primair als slaapkamer in.
    • Kleuren. Kleuren hebben effect op ons gemoedstoestand. Zo werken sommige kleuren stimulerend, terwijl andere kleuren juist een rustgevend effect hebben. Rustgevende kleuren zijn groen en blauw.
    • Zon verduisterende gordijnen. Zorg dat de kamer van je kind goed verduisterd is, zodat de zonlicht je kind niet wakker houdt.
    • Een opgeruimde kamer. Zorg dat de kamer van je kind opgeruimd is voor het slapen gaan,
    • Een foto van jullie: een ontspannen foto van jou en/of  je partner op de kamer kan een geruststellende werking op de kamer van je kind hebben.
    • Nis. Sommige kinderen voelen zich geborgen in een nishut. Dit is een soort tent die om het matras van je kind gaat, waardoor je kind in een soort hut slaapt. Het merk Flexa (bedden) verkoopt dit o.a.
    • Samen met je kind. Betrek je kind bij het ‘slaap-fijn’ maken van de kamer.

    Lees ook deel 2: het naar bed gaan en slaapritueel

    Cursussen en themadagen

     Janneke van Olphen enVie | Gevoeligheid Grootbrengen

    Ik vind het leuk als je een reactie plaatst!

    Vorige

    Volgende

    10 Reacties

    1. Irina

      Dank voor de snelle service 🙂 maar wel een cliffhanger hoor! Dit heb ik redelijk op orde.. Maar benieuwd naar het slapen gaan- stuk! Ik wacht nog een weekje langer vol spanning af 🙂 laatste dagen gaat het gelukkig goed! Weer even wat puntjes op de i gezet rond bedtijd ritueel en het helpt 🙂

      Antwoord
    2. Anja Elbers - Brinkhof

      Goeie tips, helemaal mee eens.
      Anja

      Antwoord
    3. Karin

      Bedankt voor de info, Janneke. Dat komt goed van pas.
      De laatste weken is het helemaal mis en Jordy slaapt steeds te laat
      en dat komt zijn gevoeligheid niet ten goede!
      Ga het eens goed lezen.

      groetjes, Karin

      Antwoord
    4. Gonne stegeman

      Kinderen slapen graag met een lichtje, liefst achter het bed, zodat ze er niet IN kunnen kijken… Zoutsteenlampjes zijn heel zacht van licht, kinderen kunnen de contouren in hun kamer blijven zien, dat geeft een kind rust en zal hij of zij veel prettiger in slaap vallen, klankschalen En/of Meditatie muziek…is ook rustgevend als achtergrond …mijn zoon is nu groot, maar hij vond het nooit erg om naar bed te gaan..

      Antwoord
    5. lientje

      Al tijden zoekende, therapie en al. Eigenlijk wist ik het wel… dan lees ik dit stuk met tranen in mijn ogen klopt precies bij mijn mannetje. Al 6 jaar aan de melatoni aktijd zich afbakenen in bed rn uiteindelijk een tent gekocht voor op zijn hoogslaper. Vind de tip van een foto erg mooi. Hij is 10 maar elke nacht heeft hij nachtmerries en roept nee niet doen hou op. Elke nacht is het roepend mama…

      Antwoord
      • janneke

        Dank je voor je reactie, Lientje! Fijn te lezen dat je nu (h)erkenning hebt gevonden! Hartelijke groet!

        Antwoord
      • Leurs

        Hallo Lientje,
        Onze zoon is ook 10 en wij zitten et precies hetzelfde probleem!
        Elke avond of nacht is er wel iets,of hij heeft een nachtmerrie of hij hoort “iets” hij ligt nu met zijn eigen bed bij zijn broer van 12 op de kamer dat ging heel even goed maar zijn weer terug bij af.
        Hij geeft zelf aan dat hij graag een tent bed zou willen maar dan helemaal van hout dat ook met deurtjes dicht kan…..helaas kunnen wij dit niet meteen gaan uitvoeren.
        De laatste weken wil hij bijons slapen,wij leggen dan een logeermatras op de grond zodat hij toch bij ons is maar niet bij ons in bed.
        Onze zoon is ook erg slim en wij zijn nu bezig om hem te testen op hoogbegaafdheid-hooggevoelligheid.
        We krijgen binnenkort de uitslag.
        Maar ben ook heel benieuwd hoe we het verder moeten gaan aanpakken met het slapen….
        We vinden het erg moeilijk om hier mee om te gaan.
        We hopen dat ee nog goede tips gaan krijgen.
        Succes met jullie zoon!
        Gr Iris

        Antwoord
    6. Helen

      Ken dit.we waren helemaal op na maanden van onrustig slapen van de kleine.
      Bijna alles geprobeerd maar niks hielp.tot een collega van me had geopperd om eens een kijkje te nemen in de ayurveda.mijn man is erg skeptisch en ik durfde dus niet dit te bespreken.
      Ik na veel aarzelen zonder overleg toch op onderzoek gegaan.werd er echt niet wijs van.moed zonk me in de schoenen.weken later was ik op de koffie bij mijn hindoestaanse buren.ik had wat door laten schemeren en gedeeltelijk ervaring met ayurveda.via via weer had ik een contact gekregen van ze die iets in die richting deed .ik bellen en uitgelegd.aan alles hangt een prijskaartje maar ik schrok wel even van t bedrag wat hij vroeg om ons te helpen.daar zat ik weer. Ben gaan googlen op zn naam maar kon niks vinden.dacht continu van wat nou als t niet werkt.en wat nou als mn man dan erachter komt. Weken verder leek t alsof de situatie verergerde.ik kon niet meer. Elke nacht weer die onrust in de kleine. Knoop doorgehakt en die mijnheer gebeld. Afspraak gemaakt terwijl lief op t werk zat. De deurbel ging en daar was hij.niet t type wat ik verwachte waarvan ik dacht die zal wel iets kunnen betekenen. Veel vragen.bijna uur bezig geweest.begon ongeduldig te worden want hij had t niet over hoe hij te werk zou gaan.
      2 uurtjes later zei hij, zo laten we beginnen. We? Hij keek me aan ja we. Ok….. nou u zal het wel weten. De kleine was opvallend erg rustig bij hem en tot mijn verbazing werd hij vrolijker.
      Ok…dacht ik. U mag zn handjes vasthouden. Babbel wat met hem ga ik ondertussen wat olie voor u inschenken. Daarna gaf hij mij een scheut olie. Was geurloos en niet plakkerig wat me opviel. Nu zn handjes inwrijven. In totaal zijn we samen 20 min bezig geweest. Dat was t. Elke dag dit herhalen.exact hoe ik t heb geinstrueerd. Wat?! Is dit alles? Hoe bedoeld u? Ja hoe ik t bedoel dat dit alles is? Ja dit is t. Vergeet niet de afspraken met zijn voeding. En de rest wat we besproken hebben. Ik was op dat moment furieus. Hiervoor dit absurde bedrag neergeteld? Mijnheer groette de kleine met een namaste handgebaar. Hij is boedhistische monnik in moderne kleding.
      In de avond was ik stil. Kleine vrolijk. Lief vroeg me of er iets was.zei nee hoor beetje moe.
      Volgende ochtend schrok ik wakker.wij beiden trouwens. He we waren diep in slaap.ik rennen naar de kleine.lief erachteraan. Lag hij daar te snurken in zn bedje.moest mn tranen inhouden. Zo heb ik iets gemist vroeg lief? Nee hoor. Kan dit een ieder aanraden. :-]
      Is mijn ervaring die goed werkt.

      Antwoord
      • Jolanda

        Hallo helen, hoop dat je dit leest….. ik vroeg mij af, helpt het nog steeds en slaapt de kleine nog steeds goed? Ik zou un dat gevalgraag de naam van die meneer willen omdat we hier ook al een 1,5 jaar elke nacht met zelfde zitten……

        Antwoord
    7. Lisanne

      Mijn dochter van 7, bijna 8, slaapt sinds een half jaar met een babyphone naast haar bed. Wij hebben de babyphone zelf op de plek waar we op dat moment zijn. In de nacht staat deze naast ons bed. Dit werkt heel geruststellend voor onze dochter! Al vanaf jonge leeftijd valt ze moeilijk in slaap, ze is angstig en we hebben allerlei dingen geprobeerd. Dit werkt heel fijn! Voor ons allemaal!

      Antwoord

    Reactie verzenden

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Gratis video cursus

    Meld je aan voor de Gratis Video Cursus!

    Je ontvangt 3 video's van 30 minuten vol waardevolle inzichten en handvatten. Uitgelegd door Janneke, m.b.v. de innerlijke familie.

    Dank je wel voor je aanmelding. Je ontvangt nu eerst een e-mail op het opgegeven e-mailadres om jouw aanmelding te bevestigen.